"Ανάγνωση" της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο από το διεθνές περιβάλλον

«Η Τουρκία προκαλεί, η Ελλάδα ανησυχεί, η Ευρώπη αδρανεί»

    jpg

Ενώ ο έλληνας Πρωθυπουργός προετοιμάζεται παράλληλα με τον κύπριο ομόλογό του για «ενεργειακό» ταξίδι στο Ισραήλ εντός του Ιουνίου, τα στάδια αναστήλωσης της Τουρκίας στην θέση της οθωμανικής αυτοκρατορίας ακολουθούν το ένα το άλλο, με πυρήνα στους σχεδιασμούς Ερντογάν την επιδίωξη να αποτελέσει η χώρα του αποφασιστικό  παράγοντα της ενεργειακής εξίσωσης που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την σπουδή (ή, την απόγνωση) του Ερντογάν για έρευνες έχει προκαλέσει ο αποκλεισμός της Τουρκίας από τον υποθαλάσσιο πλούτο των λεκανών της Ανατολικής Μεσογείου, όπου «αναπαύονται» κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, που θεωρούνται τα μεγαλύτερα -ανεξερεύνητα- στον κόσμο αυτήν την στιγμή.

Θα βρούμε τις ρίζες της τρέχουσας εκρηκτικής αντιπαράθεσης στην Ανατολική Μεσόγειο στη διετία 2010/2011, τότε που το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσημα την ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματός του στην Λεκάνη του Λεβάντε, με τα πεδία Λεβιάθαν και Ταμάρ, από τα οποία ήδη αντλείται και εξάγεται φυσικό αέριο.

Αυτή η εξέλιξη ανέτρεψε τις ισορροπίες εις βάρος της Τουρκίας και έγειρε την πλάστιγγα της γεωπολιτικής και οικονομικής ισχύος προς την πλευρά της Αιγύπτου και προς κάθε άλλον ανάμεσα.

Ο δρόμος που θέλει να ακολουθήσει ο νεοσουλτάνος δεν είναι ακριβώς στρωμένη λεωφόρος.

Υπολογίζει όμως στην αδράνεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αλλά και της Αιγύπτου. Τα τρία μέρη εξέδωσαν προ μηνός ένα κοινό, καταδικαστικό των τουρκικών ενεργειών ανακοινωθέν και πέραν αυτού ουδέν.

Η Τουρκία θα βρεθεί απομονωμένη σε αυτήν την συγκυρία, με μόνη εξαίρεση την Ρωσία, που συντάσσεται μαζί της θεωρώντας ότι οι σχεδιασμοί της ευθυγραμμίζονται με αυτούς της Τουρκίας, καθώς το ισραηλινό αέριο θα υποκαταστήσει (εκτοπίσει) το ρωσικό στην Ευρώπη. Η Τουρκία όμως είναι ένας ασταθής (στην καλύτερη περίπτωση) «σύμμαχος». 

Με την κατάσταση στην Λιβύη να μην έχει ξεκαθαρίσει, με Χαφτάρ και Σάρατζ να μάχονται μέχρι τελικής πτώσεως για τον έλεγχο των πετρελαιοπαραγωγών περιοχών της χώρας, η Τουρκία επιδιώκει να προκαταλάβει τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εκδίδοντας συνεχώς άδειες ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ερχόμενη απευθείας σε αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αντιπαράθεση όμως δεν αφορά πλέον μόνο την Κύπρο.

Η τουρκική κυβέρνηση έδωσε στην κρατική Turkish Petroleum άδειες για έρευνες υδρογονανθράκων σε 24 περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, επτά από τις οποίες βρίσκονται ακριβώς έξω από τις ακτές μεγάλων ελληνικών νησιών στρατηγικής σημασίας.

Η πρόκληση είναι ευθεία και έχει εξοργίσει την Ελλάδα με τους αναλυτές να ανησυχούν ότι θα προκληθεί στρατιωτική σύρραξη εάν η Τουρκία πραγματοποιήσει τις υποθαλάσσιες έρευνες. 

Η νέα άδεια που έδωσε το τουρκικό κράτος στην κρατική Turkish Petroleum για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στέλνει σαφές μήνυμα: «είτε με βάζετε στο παιχνίδι είτε θα σας δημιουργήσω προβλήματα και στα ελληνικά και στα κυπριακά χωρικά ύδατα».

Το προσχέδιο (draft plan) άδειας πραγματοποίησης ερευνών για την Turkish Petroleum:

Πηγή: Resmigazete.gov.tr

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι «έτοιμη να αντιμετωπίσει την πρόκληση σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε υλοποίηση αυτής της απόφασης».

Το προσχέδιο παραβιάζει ξεκάθαρα τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και είναι σχεδιασμένο ακριβώς για να εξυπηρετήσει την καινούργια ΑΟΖ την οποία έχει συμφωνήσει ο Ερντογάν με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (Government of National Accord –GNA-), ως αντάλλαγμα για την βοήθεια που προσέφερε η Τουρκία για να εμποδιστεί ο Στρατηγός Χαφτάρ να προελάσει και να καταλάβει την Τρίπολη.

Η τουρκολυβική ΑΟΖ αποκόπτει τελείως την Ελλάδα από την Κύπρο, σε χρονική στιγμή κατά την οποία η δεύτερη έχει ήδη προβεί σε υποθαλάσσιες έρευνες στην δική της ΑΟΖ, εκεί ακριβώς όπου η Τουρκία προκλητικά ανέπτυξε και αναπτύσσει γεωτρύπανα.

Ας σημειωθεί ότι μόνο στην Ελληνοκυπριακή ΑΟΖ υπολογίζεται ότι «κρύβεται» ένα κοίτασμα μεγέθους 120 δισεκατομμυρίων κ.μ. φυσικού αερίου, για το οποίο οι αρχικές έρευνες ξεκίνησαν το 2011. Η πρώτη άδεια για έρευνες είχε δοθεί στην American Noble Energy (η εταιρεία η οποία αντλεί τα τεράστια ισραηλινά κοιτάσματα).

Η τελευταία κίνηση του Ερντογάν να εκδώσει περισσότερες ερευνητικές άδειες, ακόμα και μέσα στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα, είναι η αντίδρασή του κατά της συμφωνίας Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου, για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed, ο οποίος θα μεταφέρει το ισραηλινό αέριο στην Ευρώπη και θα πετάξει εντελώς την Τουρκία έξω από το ενεργειακό παιχνίδι.

Ο υποθαλάσσιος αυτός αγωγός, κόστους κατασκευής 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων,  θα οδηγείται σε μήκος περίπου 2.200 χλμ. προς την Ιταλία, παράλληλα προς τις ακτές της Κύπρου και της Κρήτης και διαμέσου της αιγυπτιακής ΑΟΖ και της λιβυκής ΑΟΖ.

Εκεί ακριβώς όπου χώθηκε η Τουρκία.

Πριν από αυτήν την συμφωνία, η Τουρκία, η Λιβύη και η Κύπρος είχαν συμφωνίες με τον Λίβανο και με την Αίγυπτο για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων (πετρελαίου και φυσικού αερίου).

Η τουρκολυβική χάραξη όμως εξαφανίζει 39.000 τετρ.χλμ. ελληνικής ΑΟΖ.

Source: Middleasteye.net

Που στοχεύει ο Ερντογάν

Με τις συνεχείς προαναγγελίες ερευνών, ο Ερντογάν θέλει να εκβιάσει την συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή συμμαχία προκειμένου σε αυτήν να συμπεριληφθεί κλάδος του αγωγού Trans Anatolian που θα διέρχεται μέσω της πρόσφατα συμφωνηθείσας τουρκολυβικής ΑΟΖ.  

Οι εντάσεις αναμένεται να κορυφωθούν εντός του Ιουνίου, χρονική στιγμή κατά την οποία οι ηγέτες των ενεργειακά συνεργαζόμενων χωρών θα συναντηθούν στο Ισραήλ, με την Ελλάδα και την Κύπρο να παρακολουθούν την συνάντηση ξεχωριστά.

Όμως, στο μεταξύ, ακριβώς όπως το Ιράν προκαλεί τις Η.Π.Α. χωρίς αυτές να αντιδρούν, ο Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί την Ε.Ε. και αντί απάντησης αυτή να του χτυπά φιλικά την πλάτη.

Ο υπουργός Διεθνών Σχέσεων της ΕΕ, Josep Borrell, δήλωσε ότι έστειλε «ισχυρό μήνυμα» στην Τουρκία, όπου απλώς περιοριζόταν να αναφέρει ότι «είναι σε στενή επικοινωνία με τους συναδέλφους του υπουργούς στην Κύπρο και στην Ελλάδα» και την καλούσε ευγενικά να «παύσει να εκτελεί γεωτρήσεις σε περιοχές της ελληνικής και της κυπριακής υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ».

Η Ευρώπη ούτε «δείχνει τα νύχια της» ούτε «τρίζει τα δόντια της» και η Αθήνα με την Λευκωσία μένουν με την απορία εάν θα είναι μόνες τους σε περίπτωση στρατιωτικής σύρραξης. 

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Πηγές:

www.zerohedge.com

 Anes Alic via OilPrice.com,                       

 draft plan by Resmigazete.gov.tr

www.mfa.gr Statement 

www.al-monitor.comAlliance of evil

www.jstor.org Deployed drillships

Source: Middleasteye.net

www.moderndiplomacy.eu 39,000 square kilometers 

www.themedialine.org Greece Cyprus in Israel later this month

www.greekcitytimes.com  Josep Borrell

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/05/20200530.pdf