Εκκλησιαστική ορθότητα ή αδήριτη επιστημονική αναγκαιότητα; Όταν το χάρισμα της Διάκρισης κάνει διακρίσεις.

Η καταπολέμηση ενός λοιμού απαιτεί επιστημονικά μέτρα, δραστικά και περιοριστικά, ιατρικά και φαρμακευτικά, που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της θρησκείας, ούτε της εκκλησίας. Όμως η Εκκλησία της Ελλάδος επέλεξε στην αρχή να στρουθοκαμηλίσει και να συνδράμει στην καταπολέμηση του κακού με μέτρα τυφλής πίστης.

Υπήρξαν «εκκλησιαστικά ορθοί» ταγοί που "αψήφησαν" τις κυβερνητικές εντολές και άνοιξαν εκκλησίες στις περιοχές αρμοδιότητας της Μητρόπολής τους...

Σε όλο το διάστημα της μνημονιακής κατοχής η Εκκλησία της Ελλάδος -ΩΣ ΟΦΕΙΛΕ- στάθηκε με πλήθος ανακουφιστικών και ουσιαστικών δράσεων στο πλευρό των χειμαζόμενων Ελλήνων –και όχι μόνο-, αφού ο χριστιανισμός είναι εκ της φύσεώς του οικουμενισμός. (Το πώς συμβιβάζονται με αυτήν του την ιδιότητα οι φερόμενοι Εθνικιστές είναι θέμα πικρόχολης συζήτηση).

Ώσπου ενέσκηψε λοιμός.

Οπότε η Εκκλησία της Ελλάδος άρχισε να σχοινοβατεί επικίνδυνα και θα συνέχιζε, εάν η Πολιτεία δεν αποφάσιζε –ΩΣ ΟΦΕΙΛΕ- να θέσει τέλος σε διλήμματα εκκλησιαστικής ορθότητας, που δεν διαφέρουν από τα διλήμματα της πολιτικής ορθότητας των αντιρατσιστών.

Ενώ ο κορωνοϊός μαίνεται ΑΔΙΑΚΡΙΤΩΣ σε όλο τον πλανήτη η Εκκλησία της Ελλάδος παρέμενε προσκολλημένη σε εκκλησιαστικά ορθούς κανόνες διαφύλαξης των κανόνων. Ατυχώς στο σημείο αυτό δεν φάνηκε να διαφέρει από τους αριστερούς και τους «αντιρατσιστές», που πάνω από όλους και απ’ όλα θέτουν την πολιτική ορθότητα.

Ας μη λησμονούμε ότι οι πρώτες, ολέθριες επιλογές των κυβερνήσεων της Ιταλίας, της Γερμανίας και των γραφειοκρατών της Ε.Ε. ήταν το μη κλείσιμο των εσωτερικών και εξωτερικών συνόρων, για να μην πληγεί το ιερό δισκοπότηρο της παγκοσμιοποίησης και για να μην φανεί ότι γίνονται «ρατσιστικές διακρίσεις» εις βάρος κοινωνικών ομάδων ή άλλων λαών. Αυτές οι αντιρατσιστικές ιδεοληψίες γκρεμίστηκαν οδυνηρά από τη στιγμή που οι σωροί άρχισαν να σωρεύονται στα προαύλια των ιταλικών νοσοκομείων.

Αυτές οι ιδεοληψίες θα είναι απολύτως εγκληματικά υπεύθυνες και υπόλογοι για εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς στην Ε.Ε.

Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν έθεσε από την αρχή «τον δάκτυλον επί των τύπων των ήλων» για να καθοδηγήσει ΡΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ το ποίμνιο προς σωτήριες αποφάσεις αποφυγής ΚΑΘΕ συγχρωτισμού.

Είναι εξόχως προβληματικό το γεγονός ότι Μητροπολίτες δεν ανταποκρίθηκαν έγκαιρα και με ρεαλισμό στην πλέον θανάσιμη πρόκληση των καιρών.

Δεν είναι λίγες οι φορές που το τελευταίο διάστημα ο λόγος των εκκλησιαστικών ταγών έφερνε προς μεσαιωνικούς ιεροεξεταστές και προς ιεροκήρυκες της εκκλησιαστικής ορθότητας. Πύρινες ομιλίες προέτασσαν το εκκλησιαστικώς Κανονιστικόν αντί της έκδοσης οδηγιών προληπτικών μέτρων αποφυγής του συγχρωτισμού σε ΌΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ.

Με φωτεινές εξαιρέσεις τον Μητροπολίτη Μεσογαίας & Λαυρεωτικής, Νικόλαο, ο οποίος απέδειξε ότι εκτός από φωτισμένος είναι και προσγειωμένος. Χαρακτηριστικό που ενισχύεται ασφαλώς από την επιστημονική ιδιότητά του, αυτήν των Θετικών Επιστημών. Κοντά του στη συνέχεια συμπαρατάχθηκαν και άλλοι.

Η εκκλησία υπάρχει για να επιτελεί μία και βασική αποστολή.

Την Ίαση (και την Σωτηρία) των Ψυχών. Για την ίαση των σωμάτων υπάρχει η επιστήμη.

Το εάν η Ίαση των Ψυχών θα επιφέρει και την ίαση των σωμάτων είναι άλλης τάξης συζήτηση.

Είναι συζήτηση για τα αμφιθέατρα σχολών κοινωνιολογίας.

Είναι συζήτηση για χαλαρές εποχές, όταν υπάρχει άπλετος χρόνος.

Είναι συζήτηση για τα καφενεία αλλά και για τις σκήτες ασκητών. Που ας μη λησμονούμε ότι ασκούνται στον ασκητισμό για δεκαετίες με στόχο να προσεγγίσουν -κατ’ ελάχιστον- τη Θέωση.

Τώρα χρόνος όμως δεν υπάρχει.

Τα χέρια της επιστήμης πρέπει να είναι λυμένα και ελεύθερα.

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η ΙΜΜΛ πρώτη από όλες τις Μητροπόλεις απέδειξε ότι κατανοεί την αδήριτη τρέχουσα αναγκαιότητα, εγκαίρως δε, ώστε και άλλοι να συμπαραταχθούν.

Η κοινωνιολογία δεν είναι επιστήμη. Η θρησκειολογία δεν είναι επιστήμη. Η Καινή Διαθήκη δεν είναι επιστήμη.

Η μικροβιολογία είναι επιστήμη. Η πνευμονολογία είναι επιστήμη. Τα στατιστικά μαθηματικά της εκθετικής μετάδοσης είναι επιστήμη.

Όταν δεν υπάρχει χρόνος και τα δεδομένα είναι πρωτόγνωρα ή δυσεξήγητα, η εκκλησιαστική μέριμνα και πρόνοια δεν οφείλουν να παρεμβαίνουν και να εκτρέπουν κράτος και ευσεβείς πολίτες από τη λήψη των σωστών αποφάσεων.

Ένα Δυτικό Κράτος δεν είναι Εκκλησία.

Ούτε πολύ περισσότερο ένα Δυτικό Κράτος υπάρχει για να παρεμβαίνει σε αντιλήψεις υπό τύπον πλύσης εγκεφάλου.

Ένα Δυτικό κράτος υπάρχει πρωτίστως και κυρίως για να αντιμετωπίζει στο πεδίο και σε πραγματικό χρόνο τα προβλήματα, εφαρμόζοντας τεχνοκρατικές λύσεις, που υποδεικνύουν οι Επιστήμες της Φυσικής της Χημείας και των Μαθηματικών.

Ένα Δυτικό Κράτος υπάρχει για να αντιμετωπίζει λοιμούς σε πανδημία.

Ομοίως αντίστοιχα η Εκκλησία, που υπάρχει για να καταπραϋνει τις ψυχές, οφείλει να παραμερίζει έναντι των αποφάσεων της Πολιτείας όταν πρέπει να καταπολεμηθούν λοιμοί.

Τα του καίσαρος τω καίσαρι και τα του θεού τω θεώ θα ήταν πολύ καλύτερα στην τρέχουσα συγκυρία.