Η Ελλάδα αυτοχειριάζεται για μια ακόμα φορά με τον αγωγό East Med και ακυρώνει εν τοις πράγμασι τα όποια κοιτάσματά της.

ΕΠΙΤΑΓΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΟ 2009 Ο EAST MED. ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΔΕΜΕΝΑ.

Δεν είμαστε γκάου αλλά και δεν χρειάζεται και να διαθέτεις τον όγκο του εγκεφάλου του Gauss (μαθηματικός και ουχί παρλαπίπας) για να συνθέσεις την αλληλουχία των γεγονότων και την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚH ΕΙΚΟΝΑ γύρω από τον East Med.

Οι ΗΠΑ έδωσαν τις οδηγίες για τον αγωγό αμέσως μόλις ανακαλύφθηκε το ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν, αφού ήταν η χρυσή τους γεωστρατηγική ευκαιρία για να μειώσουν το ποσοστό της ρωσικής συμμετοχής στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης.

Και οι ΗΠΑ ως γνωστόν δεν "βλέπουν" καν, ούτε πολύ περισσότερο υπολογίζουν τον εκάστοτε ελληνόφωνο πρωθυπουργό. Τον διατάζουν μόνο!

Για την ιστορία, η πρώτη επίσκεψη ισραηλινού πρωθυπουργού (Νετανιάχου) στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το 2010, όταν πρωθυπουργός ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου.

Τυχαίο το χρονικό σημείο της επίσκεψης; Διόλου.
Ότι είχε οριστικοποιηθεί το θηριώδες κοίτασμα.

Επί ΓΑΠ ετέθησαν οι βάσεις για τον αγωγό.

Χρονολογικά:

1. Η δυναμικότητα του Λεβιάθαν οριστικοποιήθηκε στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας (2009).

2. Η σπουδαιότητα (μέγεθος) του κοιτάσματος ήταν η αιτία της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα το 2009 για να μην διανοηθούν οι παλαιστίνιοι να εγείρουν αξιώσεις (τώρα τους επετράπη να έχουν και μια στοιχειώδη ΑΟΖ και συμμετοχή στα κέρδη, και έτσι κάθονται ήσυχα).

3. Με την ανακάλυψη του Λεβιάθαν οι ΗΠΑ είδαν την γεωστρατηγική ευκαιρία που τους παρουσιαζόταν για να μειώσουν το ποσοστό της Ρωσίας στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης.

4. Η πρώτη πράξη της κυβέρνησης ΓΑΠ το 2010 ήταν η ακύρωση του Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη (για τις συνέπειες της επιλογής της κυβέρνησης Καραμανλή γνωρίζει καλύτερα ο ίδιος ο Καραμανλής).

5. Η πρώτη επίσκεψη Νετανιάχου στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το 2010 επί ΓΑΠ, τότε συμφώνησαν για την ενεργειακή συνεργασία.

6. Μετά την πτώση του ΓΑΠ ανέλαβε όπως ήταν φυσικό ο Σαμαράς να συνεχίσει την πραγμάτωση της ΕΠΙΤΑΓΗΣ των ΗΠΑ.
____________________________________________________________________

Πάμε τώρα στον ίδιο τον αγωγό.

Ο ΑΓΩΓΟΣ ΕAST MED ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ.

Διότι, τι να τα κάνουν τα όποια ελληνικά υποθαλάσσια κοιτάσματα φ/α (άγνωστης δυναμικότητας, αβέβαιης & υψηλού ρίσκου εξόρυξης), όταν το ισραηλινό Λεβιάθαν είναι εδώ και τώρα με τις ελληνικές ευλογίες και η Ελλάδα παραχωρεί την ανύπαρκτη ακόμα... ΑΟΖ της για την διέλευσή του;

Η μοναδική χώρα που αναβαθμίζεται γεωπολιτικά, γεωστρατηγικά και οικονομικά είναι το Ισραήλ που διαθέτει το γιγαντιαίο κοίτασμα.

Οι ΗΠΑ αποκτούν το στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι της Ρωσίας στα ενεργειακά της Ευρώπης.

Η Ελλάδα και η Κύπρος μεταπίπτουν σε καθεστώς ΧΩΡΩΝ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ του ισραηλινού φ/α.
Χώρος TRANSIT, για μια ακόμα φορά η Ελλάδα.

Το απολήψιμο των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου Κύπρου και Ελλάδας είναι άγνωστο ακόμα, ενώ οι πρώτες on the field έρευνες δείχνουν ότι τα κυπριακά κοιτάσματα υπολείπονται κατά πολύ του ισραηλινού. Κάτι βεβαίως ειπώθηκε ότι η Κύπρος θα έχει 500 εκ. ετησίως έσοδα από το ένα κοίτασμα. Αυτά είναι peanuts για την ενεργειακή αγορά στο σύνολό της, σημαντικά βεβαίως για ένα νησί.

Το απολήψιμο ενός κοιτάσματος είναι συνάρτηση του βάθους και της συμπύκνωσης του φυσικού αερίου και δεν έχει σχέση μόνο με την έκταση που καταλαμβάνει το κοίτασμα.
Εάν το κοίτασμα είναι "αραιό" η εξόρυξη δεν έχει νόημα.


Το κόστος κατασκευής του αγωγού είναι υψηλότατο.

Το δεκαετές (θεωρητικά) χρονικό βάθος της κατασκευής είναι από μόνο του ένα μειονέκτημα.

Θέσεις εργασίας ο αγωγός δεν προσφέρει κατά την λειτουργία, παρά μόνο στη φάση της κατασκευής.

Και τέλος, η υποθαλάσσια διέλευση του σε μεγάλα βάθη και σε πολύ μεγάλο μήκος αποτελεί τεχνικό και λειτουργικό ρίσκο, διότι τον καθιστά ευάλωτο σε τεχνικές αστοχίες δυσχερώς επισκευάσιμες και ευπρόσβλητο από υποβρυχιακές επιθέσεις.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΤΟΧΕΙΡΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΜΕ ΤΟΝ EAST MED.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝ ΤΟΙΣ ΠΡΑΓΜΑΣΙ.

"ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ"