Οικτρή παραφωνία στην Ανατολική Αττική* ο δήμος Ραφήνας περιφρόνησε τη νομοθεσία και δεν έφερε Προϋπολογισμό+Τεχνικό Πρόγραμμα στην Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης. Η "παράλειψη" συνιστά αιτία ακυρότητας και προσβολής τους στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

* εν αντιθέσει με άλλους δήμους, όπως π.χ. Λαυρίου, Σπάτων-Αρτέμιδας και άλλους δήμους που σέβονται τους δημότες.
Με ένα φθηνό τέχνασμα, η δημοτική αρχή Β. Μπουρνούς απέφυγε να φέρει προς συζήτηση στην Δ.Ε.Δ. τον Προϋπολογισμό για το 2020 με το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου.

Η υποχρέωση αυτή κάθε δήμου περιγράφεται και ορίζεται ρητά και κατηγορηματικά στον Καλλικράτη και τον Κλεισθένη:
"Η μη υποβολή Προϋπολογισμού/Τεχνικού Προγράμματος δήμων προς διαβούλευση στην Δ.Ε.Δ. συνιστά ουσιώδη λόγο ακυρότητας τους και προσβολής τους στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση".

Το τέχνασμα στο οποίο κατέφυγε η πλειοψηφούσα παράταξη είναι απλό.
Πρώτα καθυστέρησαν σκόπιμα την σύσταση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, οι διαδικασίες συγκρότησης της οποίας πρέπει να εκκινούν με την ανάληψη των καθηκόντων τους (1η Σεπτεμβρίου). Αυτό ορίζει η κείμενη νομοθεσία (Καλλικράτης και Κλεισθένης).
Και στη συνέχεια, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 15ης Νοεμβρίου 2019 ο δήμαρχος Β. Μπουρνούς εισήγαγε ως δύο από θέματα της ημερήσιας διάταξης α. τον Προϋπολογισμό + Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020 και β. την ψηφοφορία Σύστασης της Δ.Ε.Δ. σε θεσμικό δημοτικό όργανο. Δεν υπήρξε πρόβλεψη για διαβούλευση. Το Δ.Σ. ψήφισε κατά πλειοψηφία τις εισηγήσεις και το θέμα έληξε...

Πηγή