Οι «Σπάρτακοι του ανοιχτού κώδικα»... Προσεγγίζοντας το κρυπτονόμισμα. Μέρος Ι. Αιθέριον [Ethereum] & Vitalik Buterin.

Το κρυπτονόμισμα, ή τεχνικά σωστότερα το blockchain, είναι τεράστια εξέλιξη, με πραγματικό δυναμικό μετατόπισης του κυρίαρχου υποδείγματος για το Χρήμα, την Εργασία και τον Κόσμο.

Η μετατόπιση αυτή συντελείται και προς παραγωγική και προς παρασιτική κατεύθυνση.

Παρότι το κρυπτονόμισμα είναι πλέον ώριμο και ως σύλληψη και ως τεχνολογία, αρνητικές συνέπειες που απορρέουν από τα εγγενή χαρακτηριστικά του, του στερούν στο νήμα την αποδοχή από το ευρύ κοινό.

Εάν του τεθούν κεντρικοί περιορισμοί, που θα του αφαιρέσουν τις crypto-ιδιότητες, του μεταλλάξουν δηλαδή τον χαρακτήρα που το έκανε ελκυστικό, δεν θα είναι πια crypto-.

Το εάν και πόσο cryptο- είναι τώρα –που δεν υπάρχει κεντρικός έλεγχος- στο μέρος ΙΙ.

Όταν εμφανίστηκε, το 2009, με αφορμή όπως λένε οι ζηλωτές, την οικονομική κρίση του 2008, θεωρήθηκε πολιορκητικός κριός των δυναστικών κεντρικών τραπεζών. Αυτό είναι σωστό.

Για να είναι όμως και εφικτό, πρέπει να παραμένει ανεξέλεγκτο.

Και τότε μεταμορφώνεται σε δαίμονα. Της παγκοσμιοποίησης και της παρα[οικο]νομίας.

Μέρος Ι. Vitalik Buterin και Ethereum.

vitalik FTjpg

-20χρονος ρωσοκαναδός δημιουργεί το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα μετά το BTC.
-Του δίνει ελληνικό όνομα.
-Στην κλειστή, 5μελή, επίλεκτη ομάδα προγραμματιστών υπάρχει ένας έλληνας.
-Χορηγεί με 2,4 εκ. δολάρια το ίδρυμα του Bill Gates για να ανταλλάξει κρυπτονόμισμα με Α θ α ν α σ ί α.
-Tο 2017 αιτείται συνάντηση με τον Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη για να του παρουσιάσει την ιδέα για το κρυπτορούβλιο που «θα ωφελούσε τη Ρωσία».
-Μόλις αναχωρεί, ο ηγέτης προαναγγέλλει αυστηρούς περιορισμούς στις συναλλαγές με κρυπτονόμισμα.

Αυτά τα στιγμιότυπα δεν περνούν απαρατήρητα.

[Κυκλοφορεί rucoin στον κόσμο. Θα το έβρισκες π.χ. στο ανταλλακτήριο BTC-e όπου ενεπλάκη ο Α. Vinnik. Εκεί εντοπίστηκε ποσότητα διαφόρων κρυπτονομισμάτων που είχαν κλαπεί από πορτοφόλια πελατών του ανταλλακτηρίου Mt. Gox, που είχε έδρα την Ιαπωνία.]

Γαϊτανάκι όπου εμπλέκονται τέσσερις μεγάλες χώρες σε μία μόνο περίπτωση απάτης. Και η Ελλάδα από σπόντα.

Η τεκτονική σεισμική φύση της οντότητας αυτής είναι αυταπόδεικτη.

Στο ιστορικό του BTC υπάρχει ένα τυφλό σημείο: η ανεξιχνίαστη ταυτότητα των δημιουργών και ο πραγματικός λόγος δημιουργίας του. Ίσως κάποτε βρεθεί ποιός/ποιοί δρούσαν με το ψευδώνυμο ‘Shatoshi Nakamoto’. Θα μπορούσε να είναι διαβαθμισμένη αυτή η πληροφορία; Το πορτοφόλι καταθέσεων bitcoins του Nakamoto, που με την τρέχουσα ισοτιμία αξίζει πάνω από 1 δις δολάρια, παραμένει ανέγγιχτο εδώ και 8 χρόνια, αφότου το ψευδώνυμο αυτό εξαφανίστηκε.

Τα μεταγενέστερα αυτού κρυπτονομίσματα, όπως το Ethereum, είναι περισσότερο αδιαφανή στα κρυπτογραφικά χαρακτηριστικά και λιγότερο αδιαφανή όσον αφορά τον δημιουργό [αφού μόνο ο πρώτος έπρεπε να παραμείνει στη σκιά]. Με ένα ανοιχτό πλέον λογισμικό στη διάθεση του καθενός, όλοι οι επόμενοι θέλουν μερίδιο και στην πίτα και στην φήμη.

Το Ethereum είναι πλατφόρμα δημιουργίας αποκεντρωμένων εφαρμογών & έξυπνων συμβολαίων και δίκτυο εξόρυξης του ομώνυμου κρυπτονομίσματος. Επίσης

α. έχει ελληνικό όνομα. Αιθέριον. Χιούμορ και ευρηματικότητα, ύμνος στην ελληνική γλώσσα. Ως έφηβος ακόμα, ο Vitalik το θεωρούσε Φούσκα. Εκτός από το Αιθέριον έχει αναπτύξει το Dark Wallet [πορτοφόλι συναλλαγών κρυπτονομισμάτων στο Σκοτεινό Διαδίκτυο] και μια διαδικτυακή αγορά, την Egora [πάλι η επιρροή της Ελληνικής].

β. Είναι γραμμική περίπτωση, χωρίς τα μυστικά-και-ψέματα του BTC. Ο δημιουργός, με παγκόσμιο και επιστημονικό κύρος, το καθιέρωσε αμέσως σε έναν κόσμο εξελιγμένης τεχνολογίας και ασύλληπτου τζόγου.

γ. Φτιάχτηκε από γόνο ρώσων εμιγκρέδων σε δυτική χώρα. Αυτό φέρνει στο νου ιστορίες ρώσων χάκεν & κράκεν, που αποκρυπτογραφούν αμερικανικούς κώδικες. Υπερβολές…

Αυτό που γίνεται στην πραγματικότητα όταν οι ΗΠΑ ανακαλύπτουν διαφυγούσες χρηματικές εκροές, είναι ότι κινητοποιούν το δίχως άλλο ανελέητους διωκτικούς μηχανισμούς. Ιδίως δε όταν οι εκροές είναι σε μαύρα και [δισ]εκατομμύρια.

-Είτε είσαι Όμιλος VW και παραποιείς τιμές ρύπων
-Είτε είσαι ρώσος κυνηγός της τύχης και κάπως μπλέχτηκες σε κάτι που δεν δύνασαι να ελέγξεις
-Είτε είσαι ο βέρος αμερικάνος Ross Ulbricht*, οπαδός της Αυστριακής Σχολής

… θα δεις το FBI στην πόρτα σου χωρίς ένταλμα και αναλόγως της βαρύτητας, ποινικής/οικονομικής/πολιτικής/γεωπολιτικής, του αδικήματος, θα ακούσεις μια 40άρα ειρκτή και δις ισόβια στο καπάκι… γιατί πρέπει να γίνεις το κακό παράδειγμα για όλους τους άλλους.

Και δεν πα’ να παρακαλάς τον Trump για χάρη [που δεν ήταν και Πρόεδρος όταν καταδικάστηκες]…
*οι κατηγορίες για τους πληρωμένους δολοφόνους που διαφήμιζε το Silk Road κατέπεσαν, ούτε θύμα βρέθηκε ποτέ, ούτε και δολοφόνος, αλλά ο Ross Ulbricht την έχει πολύ άσχημα.

Και τέλος, ΗΠΑ, Καναδάς και άλλες δυτικές χώρες, εκτός από το ανεξάντλητο γηγενές ανθρώπινο κεφάλαιο, δίνουν «ελευθέρας» υπηκοότητα και σε εμιγκρέδες υψηλού μορφωτικού επιπέδου, θιασώτες της παγκοσμιοποίησης, όπως ας πούμε είναι ξεκάθαρα η οικογένεια Buterin. Αυτοί κυκλοφορούν, σπουδάζουν, καταπιάνονται με ανοιχτό λογισμικό blockchain και ‘κόβουν’ κρυπτονόμισμα, που «τσακίζει το μονοπώλιο των Κεντρικών Τραπεζών και σπάει τα μούτρα των ιμπεριαλιστικών καθαρμάτων».
Σωρός οι σπασμένοι κώδικες στην ποδιά των ιμπεριαλιστών, χωρίς κ α ν έ ν α ποινικό ζόρι._

Ο άνθρωπος πίσω από το Ethereum

Δεν υπάρχουν εδώ μυστήρια, όπως με το αγνώστου πατρός Bitcoin. Οι επιστήμονες της πληροφορικής γονείς έφυγαν από την Ρωσία για τον Καναδά το 2000, όταν ο μικρός ήταν 4 ετών. Στην τρίτη τάξη του δημοτικού πήγε σε σχολείο για χαρισματικά παιδιά, όπου καλλιέργησε την κλίση του στα Μαθηματικά, την Οικονομία και τους Υπολογιστές. 10 ετών ο πατέρας του, ο Dimitri, τον έβαλε να γράψει λογισμικό για κονσόλες παιχνιδιών. Ο ίδιος του πρωτομίλησε για το BTC, το οποίο ο πιτσιρικάς απέρριψε ως Φούσκα όπως είπαμε. Έφτιαξε το πρώτο περιοδικό για το BTC και στα 16 του κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής. 19 ετών και με υποτροφία πια 100.000 δολαρίων στην τσέπη, αφήνει το πανεπιστήμιο και αφιερώνεται στη ανάπτυξη δικού του κρυπτονομίσματος. Ειλικρινής και συνεπής προς τα παιδικά του πιστεύω το ονομάζει Ethereum [Αιθέριον].

Χρήμα, ή Αξία από Αέρα Κοπανιστό, «out of thin air». Δεν είναι ακριβώς έτσι, αλλά γι’ αυτό σε άλλο κείμενο.

Τον Νοέμβριο του 2018 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας στην έδρα Επιχειρηματικότητας και Οικονομίας του Πανεπιστημίου της Βασιλείας. Μόλις 24 ετών σήμερα, θεωρείται διεθνώς ο «Φιλόσοφος των Κρυπτονομισμάτων». Κάτι σαν Gödel του 21ου ίσως; Επιπλέον η Ethereum έχει αξία δεκάδων δις στο χρηματιστήριο αξιών CEO.

Η συνέντευξη όπου βρήκα στοιχεία της καθημερινότητάς του δόθηκε το 2018 σε δημοσιογράφο των FT το 2018. Εκεί καταλαβαίνεις ότι ο νεαρός Vitalik είναι παγιδευμένος στο δημιούργημά του. Πολιτισμικός μαρξισμός ρέει από κάθε γραμμή του λεξοκώδικά του, με σαφείς νύξεις ωστόσο ότι προσαρμόζεται... Με την JP Morgan και την BP μέλη της Ethereum Επιχειρήσεων [Ethereum Enterprise Foundation], για επιχειρησιακές εφαρμογές, δεν προξενεί απορία.

Περνά ατελείωτες ώρες μπροστά στον υπολογιστή και φαίνεται. Πολύ αδύνατος, με γωνιώδες πρόσωπο και έντονα ζυγωματικά. Τα γαλανά μάτια λάμπουν από ζήλο και ανυπομονησία, όταν θέλει, αλλά κάτι ή κάποιος τον εμποδίζει, να κλειστεί πάλι στο μάτριξ. Η δημοσιότητα τον φοβίζει και δεν θέλει η κοινότητα, όπως αποκαλεί τον κόσμο, να τον θεωρεί ξεχωριστό. Για να περνά απαρατήρητος παραγγέλνει από delivery, ΔΕΝ έχει σταθερό τόπο και διεύθυνση διαμονής και κουβαλάει παντού ένα τεράστιο φωσφορίζοντα ροζ ταξιδιωτικό σάκο με δεκάδες T-Shirt και μερικά παντελόνια, αφού είναι μονίμως στο αεροπλάνο για διαλέξεις στον πλανήτη. Όταν δεν ταξιδεύει, περνά τις περισσότερες ώρες δουλεύοντας τον κώδικα μαζί με την κλειστή ομάδα των προγραμματιστών, στην μονοκατοικία-στρατηγείο έξω από το San Francisco. Στο San Francisco είναι και η έδρα της Ethereum Foundation. Η μονοκατοικία έχει αύρα κατάληψης. Στους τοίχους και στα μεγάλα παράθυρα γκράφιτι ορνιθοσκαλίσματα σκριπτ και ημιτελών συναρτήσεων. Στην επίλεκτη ομάδα δημιουργεί και κάποιος έλληνας ή με ελληνίζον όνομα-ψευδώνυμο, Thomas Greco. Ήταν παρών στην συνέντευξη.

Από παιδάκι είχε εμμονή με την αιώνια νεότητα και την αθανασία. Δεν είναι παράδοξο, ούτε υβριστικό, να ακούς έναν 24χρονο που κρατά ένα κομμάτι του μέλλοντός μας αποθησαυρίζοντας από κάτι που θεωρεί φούσκα, να πιστεύει ότι θα ανταλλάξει Αθανασία με κρυπτονόμισμα. Είναι πεπεισμένος ότι ως το 2060 η επιστήμη θα έχει δώσει απτά αποτελέσματα για την ουσιαστική παράταση της ανθρώπινης ζωής. Κουράγιο έλληνες…

Ασφαλώς και τα δίνει όλα, που σημαίνει εκατομμύρια, σε ΜΚΟ απευθείας διαμοίρασης στους «φτωχότερους των φτωχών προσφύγων» στην Ουγκάντα. Αν θέλει να υιοθετήσει τη Μόρια αλλά να την πάρει από δω, είναι καλοδεχούμενος. Ασφαλώς και δεν έχει ακούσει κάτι για τον υποβοηθούμενο από τον ΟΗΕ υπερπληθυσμό στον τρίτο κόσμο. Απορίας άξιο πως μία μαθηματική ιδιοφυϊα δεν έχει ασχοληθεί με τα δημογραφικά του πλανήτη. Σε ταξίδι του στην Κίνα έβλεπε κινεζάκια του δημοτικού να γεμίζουν φιάλες στην επιχείρηση εμφιάλωσης των γονιών τους, σιγομουρμουρίζοντας «αυτούς υπηρετώ». Το χρήμα αόριστα είναι «καλό για να μην έχεις έγνοιες για το μέλλον», χλευάζει ειδικότερα τους κατόχους «lambo[rghini]» αλλά και όσους θησαυρίζουν από το κρυπτονόμισμά ΤΟΥ, και μέσα από τα δόντια του αναγνωρίζει ότι το «establishment», το σύστημα, «κάπου χρειάζεται, για να πηγαίνει την ανθρωπότητα πιο πέρα».

Η δημοσιογράφος των Financial Times, που δεν θα την έλεγες και άσχετη με τη μετανεωτερικότητα, άκουγε και ελάχιστα ρώταγε. Στο τέλος πλήρωσε και το λογαριασμό, διότι «έτσι γίνεται στους FT». Και επειδή της έλειπαν 5 δολάρια, ο Thomas Greco της είπε «δεν πειράζει, μας τα στέλνεις σε Ethereum»…

Η γνωριμία με έναν 25άρη, που έχει καρφωμένα πάνω του εκατομμύρια εκστατικά ζευγάρια μάτια ψηφιακά καταρτισμένων και ψυλλιασμένων πιτσιρικάδων της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα τελειώνει εδώ. Συγκρατήστε το όνομα. Θα το ακούμε συχνά. Ο νεαρός δισεκατομμυριούχος που ζει και αναπνέει για το ελευθεριακό κρυπτογραφικό λογισμικό του, σαν ένας «Σπάρτακος του ανοιχτού κώδικα» είναι η ζωντανή απόδειξη του γιατί απελευθερωτικά κινήματα με μπροστάρηδες …κρυπτονομίσματα, ασκούν έλξη._

Στο μέρος ΙΙ το πρωτότυπο. _.BLOCKCHAIN BTC.

Σύνδεσμοι: https: //cif.unibas.ch/en/blog/details/news/vitalik-buterin-receives-honorary-doctorate/

Ethereum’s Vitalik Buterin on the bitcoin bubble and running a $125bn blockchain: https: //www.ft.com/content/b09d004e-4197-11e8-803a-295c97e6fd0b