Ποιός διοικούσε κύριοι την Ραφήνα στις 23 Ιουλίου 2018; Η Πυροσβεστική ή ο δήμαρχος;... Σε "κουτσό άλογο" ποντάρει ο πρωθυπουργός.

Δεν εξελίχθηκε καλά η χθεσινή - Δευτέρα 27-7-2020 η αιφνίδια (ανακοινωθείσα μόλις την Κυριακή 26-7-2020 όχι στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου Ραφήνας - Πικερμίου αλλά σε τοπικό site) δημόσια διαβούλευση για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο "Μάτι-Κόκκινο Λιμανάκι" μεταξύ ΥΠΕΚΑ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ & Δήμων Ραφήνας - Πικερμίου και Μαραθώνα και δημοτών-πυροπλήκτων, η οποία έλαβε χώρα στο όμορφο περιβάλλον του Περιβόλου του Ιερού Ναϊσκου του Αγίου Νικολάου Ραφήνας.

Κατ' αρχάς, έκπληκτοι οι παρευρισκόμενοι δημότες άκουσαν τον δήμαρχο Ραφήνας Β. Μπουρνούς να αναλαμβάνει "με το έτσι θέλω" τον ρόλο του Συντονιστή της συζήτησης με ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΟΥΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ. Αυτό στη συνέχεια του γύρισε μπούμπερανγκ καθώς εξέθεσε τον ολοκληρωτισμό του ενώπιον όλων, διακόπτοντας αυταρχικά κάθε πυρόπληκτο δημότη που ελάμβανε τον λόγο, όταν -κατά την άποψη του δημάρχου- μακρυγορούσε.

Μία ακόμα ψηφίδα στο -πλαισιωμένο από ωραία λογάκια περί σεβασμού στη γνώμη των δημοτών- "μωσαϊκό" της αιφνίδιας αυτής πρόσκλησης σε διαβούλευση συμπληρώθηκε σήμερα, αφού μόλις μαθαίνουμε ότι αυτήν την ώρα διαβαίνει το κατώφλι του Ανακριτή ως κατηγορούμενος και αυτός για την Τραγωδία της 23ης Ιουλίου 2018.

Οι πυρόπληκτοι ΔΕΝ είχαν προσκληθεί στην εκδήλωση ως Σώμα, με τις Ενώσεις Πυροπλήκτων και τους Συλλογικούς Φορείς των, ούτε είχε ληφθεί πρόβλεψη για δικό τους διακριτό πάνελ ομιλητών και έτσι βρίσκονταν διάσπαρτοι ανάμεσα στους υπόλοιπους δημότες (όλοι πυρόπληκτοι).
Κατόρθωσαν ωστόσο με παρρησία και ορθό λόγο να εκθέσουν όλα τα θέματα.

2.500 στρέμματα εκτός Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού. Οι άριστα σχεδιασμένες από τον Δοξιάδη την δεκαετία του '50 περιοχές του Προβάλινθου και της Αμπελούπολης.

Η εξαίρεση Προβάλινθου και Αμπελούπολης είναι πράγματι ανεξήγητη. Οι εξηγήσεις που δόθηκαν χθες από τους Υπηρεσιακούς Παράγοντες και τους Μελετητές για τον "αμφισβητούμενο" χαρακτήρα της περιοχής είναι εξίσου αμφισβητούμενες και προκάλεσαν οργή.
Οι εκπρόσωποι των πυροπλήκτων ο ένας μετά τον άλλο αντέδρασαν με παρρησία, τεχνικά επιχειρήματα και επιμονή.

Ο περιβόητος ποδηλατόδρομος-πεζόδρομος που σχεδιάζεται να ενώνει περιοχές ανισοϋψείς και πολύ διαφορετικού γεωλογικού υποβάθρου μεταξύ τους (Κόκκινο Λιμανάκι-Μάτι-Νέα Μάκρη) "κυλάει" πάνω σε γεωλογικά σαθρό ή αποσαθρωμένο από το κύμα έδαφος.

Ο γεωλόγος, Υπηρεσιακός Παράγων του ΥΠΕΚΑ, εξήγησε στο κοινό ότι είτε θα πρέπει να γκρεμισθούν τα πρανή των κρημνών στο Κόκκινο Λιμανάκι και στο Μάτι, ώσπου τα μηχανήματα να "βρουν" στερεό έδαφος είτε οι υποσκαφές (τα διαβρωμένα από το κύμα πρανή των κρημνών) θα πρέπει να "γεμίσουν" με μπετόν στο κάτω μέρος.
Αυτό δεν άρεσε καθόλου, διότι εκεί υπάρχουν ιδιοκτησίες μισού αιώνα!

Για τον ποδηλατόδρομο που "θα μετατρέψει Κόκκινο Λιμανάκι και Μάτι σε "Ριβιέρα" - έτσι λέει ο βλαχοδήμαρχος- ως εάν οι απείρου ελληνικού κάλλους αυτές περιοχές να έχουν ανάγκη να δανεισθούν "ομορφιά" έχει συσταθεί Όχημα Ειδικού Σκοπού... (Special Purpose Vehicle).

Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη 4 δήμων (Μαραθώνα/Ραφήνας-Πικερμίου/Καρύστου/Λαυρίου) η οποία συνεστήθη εν μέσω καραντίνας κορωνοϊού.

Βλέπετε, τα SPV's δεν είναι εργαλεία μόνο για Αναπτυξιακές Τράπεζες (Business Development Companies, όπως η Goldman Sachs και άλλες).

Η στόχευση της Αναπτυξιακής Σύμπραξης των 4 δήμων είναι πολλαπλή, προς το παρόν σχετικά ασαφής, ωστόσο έχει ήδη αρχίσει και σκιαγραφείται το περίγραμμά της.

Την προηγούμενη εβδομάδα λοιπόν, εκλήθη εσπευσμένως η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης δήμου Ραφήνας-Πικερμίου να γνωμοδοτήσει επί 5 σημαντικότατων θεμάτων. 1. Προτάσεις επί Προϋπολογισμού 2. Τεχνικό Πρόγραμμα (μία ενότητα, απολύτως συμβατή με τις αρμοδιότητες μιας Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης)

ΚΑΙ 

3. Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για Μάτι-Κόκκινο Λιμανάκι
4. Οριοθέτηση Ρεμάτων για Μάτι-Κόκκινο Λιμανάκι
5. Θέματα Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα Αιολικά της Καρύστου με πρόσχημα την όδευση και την προσαιγιάλωση του καλωδίου υψηλής τάσης από Κάρυστο προς ηπειρωτικά παράλια Ανατολικής Αττικής!

Η στόχευση ενώπιόν σας ανάγλυφα!

Μέσω της Αναπτυξιακής Σύμπραξης η κυβέρνηση αγκαλιά με προθύμους αιρετούς "περνά"

α. τον ανωτέρω Ποδηλατόδρομο (και ο,τιδήποτε άλλο επίγειο) της "Ριβιέρας" της Ανατολικής Αττικής, παρά τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις των πυροπλήκτων κατοίκων, που καθίστανται Όμηροι
β. οριοθετήσεις - με εγκιβωτισμό/σανζανέτια των 8 ή 9 ρεμάτων της ίδιας περιοχής
γ. αναθέτει σε τρίτους δήμους (Ραφήνα-Πικέρμι) να γνωμοδοτήσουν (Δ.Ε.Δ.) αλλά και να αποφασίσουν (επικείμενο Δ.Σ.) για θέματα που έχουν σχέση με περιβαλλοντική επιβάρυνση και επιπτώσεις από Εγκαταστάσεις Ανεμογεννήτριων τις οποίες υφίσταται άλλος δήμος (Κάρυστος) στον οποίο έχουν οι Α/Γ εγκατασταθεί!

Πράξη ανήθικη, ανέντιμη, παράλογη!
Υπενθυμίζεται η αντίδραση της Καρυστίας στα Αιολικά Πάρκα που συνεχίζεται αμείωτη ως σήμερα.

Και βεβαίως, το "κερασάκι"
δ. την μετατροπή του Νότιου Ευβοϊκού σε "διοικητική και όχι μόνο, κλειστή λίμνη" των 4 δήμων Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου, Καρύστου και Λαυρίου, όπου:

- η Κάρυστος θα πρέπει να ρωτά και την Ραφήνα για τα Αιολικά της Ορεινής Καρυστίας!
- Μαραθώνας και Λαύριο αποκτούν υπερσύγχρονες και πανέμορφες εγκαταστάσεις και επεκτάσεις μαρίνας για υπερπολυτελή γιωτ
- αλλά η Ραφήνα "μένει με τον μουτζούρη", με την "λέζα του μαζούτ" των οχηματαγωγών, οιονεί ΔΗΜΟΣ ΤΡΑΝΖΙΤ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ εκατομμυρίων οχημάτων προς τα νησιά των Κυκλάδων, με το επικαιροποιημένο ΦΑΡΑΩΝΙΚΟ MASTER PLAN ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ, το οποίο όλως τυχαίως θα ψηφιζόταν από το Δ.Σ. του ΟΛΡ την 23 Ιουλίου 2020, ημέρα Μνήμης των Θυμάτων, ημερομηνία κατά την οποία και ο Βαγγέλης Μπουρνούς σκόπευε να συγκαλέσει την Δ.Ε.Δ. αλλά χάρις στις αντιδράσεις των μελών αναγκάσθηκε να αναβάλλει για την 25η Ιουλίου 2020!

ΥΓ. Του "οχήματος ειδικού σκοπού" που ενώνει "αναπτυξιακά" Μαραθώνα/Ραφήνα-Πικέρμι/Κάρυστο/Λαύριο, εξαιρέθηκε η Αρτέμιδα.

Ο λόγος είναι ότι η Αρτέμιδα

α. είναι εξαιρετικά επιβαρυμένη περιβαλλοντικά, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση και η περιφερειάρχης την ανάγκασαν στην μη-Λύση ΚΕΛ Πλατύ Χωράφι, ο λυματαγωγός του οποίου με τα λύματα και του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου θα εκβάλλει στο παράλιο μέτωπο της Αρτέμιδας
β. ο λυματαγωγός από το ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας ομοίως θα εκβάλλει στον κόλπο της Χαμολιάς (Βραυρώνα) όπου αίφνης προστίθενται και τα ΑΚΑΘΑΡΤΑ του Δήμου Σαρωνικού (Παλαιάς Φώκαιας, Αναβύσσου, Σαρωνίδας, Λαγονησίου, Αγ. Δημητρίου, Αγ. Μαρίνας)
γ. ηχορύπανση αεροδρομίου

Η κυβέρνηση εξελέγη με 2+1 αφηγήματα:
Πρέσπες για τους πατριώτες
Μάτι για τους αστούς

 Νόμος&Τάξη για όλους.


Το αφήγημα των Πρεσπών χάθηκε, "το πήρε ο αέρας"...
Τώρα χάνεται και το Μάτι των Αστών.

Ο κος Μητσοτάκης ποντάρει σε "κουτσό άλογο", έναν πρόθυμο για όλα αιρετό.

Καρύδη Κυριακή, μέλος Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης δήμου Ραφήνας - Πικερμίου, για τον Ανατολικό Τομέα