Τρεις Μητροπολίτες στην Ραφήνα για τα Θεοφάνεια. Ωστόσο επειδή Κόκκινο Λιμανάκι & Μάτι δεν λησμονούνται, με ψυχική γενναιοδωρία η Ραφήνα να μεταφέρει τον εορτασμό (ή μέρος αυτού) στο Κόκκινο Λιμανάκι και ο δήμος Μαραθώνα ομοίως στο Μάτι.

Η Ραφήνα θα έχει πάλι την τιμητική της κατά το τριήμερο εορτασμού των Θεοφανείων, που κατά παράδοση είναι λαμπρότατη ημέρα για την πόλη. Ωστόσο επειδή δεν πρέπει να λησμονούνται το Κόκκινο Λιμανάκι και το Μάτι, η Ραφήνα οφείλει με ψυχική γενναιοδωρία να μεταφέρει τον εορτασμό (ή μέρος αυτού) στο Κόκκινο Λιμανάκι και ο δήμος Μαραθώνα ομοίως στο Μάτι.

Τρεις Μητροπολίτες θα ιερουργήσουν στην Παναγία την Παντοβασίλισσα κατά το τριήμερο των Θεοφανείων. Το Σάββατο 4 Ιανουαρίου ο Μητροπολίτης Ηλείας, κ.κ. Γερμανός. Την Κυριακή 5 Ιανουαρίου ο Μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής, κ.κ. Νικόλαος. Την Δευτέρα 6 Ιανουαρίου (Θεοφάνεια), ο Μητροπολίτης Λαοδικείας, κ.κ. Θεοδώρητος.

Ιστορικό

Η αρχή έγινε το 2014,όταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τον Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαο ιερούργησαν μαζί την ημέρα των Θεοφανείων, στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας της Παντοβασίλισσας. Στην συνέχεια, επικεφαλής μιας μεγαλοπρεπούς πομπής, την οποία ακολούθησαν με κατάνυξη δεκάδες χιλιάδες πιστοί, που είχαν συρρεύσει στην Ραφήνα από όλα τα Μεσόγεια, κατευθύνθηκαν στην εξέδρα στο λιμάνι, όπου τέλεσαν την Ρίψη και Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και τον Αγιασμό των υδάτων.  Τα Θεοφάνεια του 2014 άφησαν ανεξίτηλη την πνευματική σφραγίδα τους στην ευσεβή πόλη και σηματοδότησαν μια περίοδο εντατικότερης προσέγγισης της Μητρόπολης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής, όχι μόνο με την πόλη της Ραφήνας και τα προβλήματά της, αλλά με όλους τους δήμους της Ανατολικής Αττικής.

Το σήμερα

Η δραματική κορύφωση της αδιάλειπτης παρουσίας της Μητρόπολης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής δίπλα στο ποίμνιό της σημειώθηκε την αποφράδα 23 Ιουλίου 2018. Έκτοτε η Μητρόπολη «δεν αφήνει από τα μάτια της» τους δύο πυρόπληκτους δήμους, πάντα αρωγός και συμπαραστάτης, ενώ η Ενορία του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας της Παντοβασίλισσας είναι πανταχού παρούσα, όπου το θρησκευτικό και εθνικό καθήκον την καλεί. Ο Μητροπολίτης Νικόλαος παρέστη και φέτος στην κοπή της βασιλόπιτας στον δημαρχείο, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο συναντήθηκε στο Επισκοπείο της Μητρόπολης στα Σπάτα με τον Περιφερειάρχη Αττικής, τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής και οκτώ Δημάρχους, των δήμων Κορωπίου, Λαυρεωτικής, Μαρκοπούλου, Παιανίας, Παλλήνης, Σαρωνικού και Σπάτων-Αρτέμιδος. Εκεί συζήτησαν όλα τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής και συμφώνησαν σε τακτά χρονικά διαστήματα να πραγματοποιούνται ανάλογες συναντήσεις.

Η πρόταση για ενδεχόμενη μεταφορά της τελετής Αγιασμού των υδάτων τα Θεοφάνεια από το λιμάνι της Ραφήνας στο Κόκκινο Λιμανάκι, ει δυνατόν από το 2020 και στη συνέχεια μόνιμα:

Εκτός της πνευματικής της διάστασης, αυτή θα ήταν μια χειρονομία γενναιοδωρίας της Ραφήνας προς το λαβωμένο Λιμανάκι της, με απτά αποτελέσματα.

Η πραγματοποίηση μιας θρησκευτικής τελετής με τον προσήκοντα κατανυκτικό και ασφαλή τρόπο για τους συμμετέχοντες, δεν θα μπορούσε να γίνει πάνω σε άμμο και σε φύκια βεβαίως, για όλους τους λόγους που μπορείτε να σκεφτείτε.

Ουδεμία αλλοίωση ή/και μετατροπή του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα των παραλιών σε εμπορευματικό.

Η πρόταση συνεπάγεται μελέτες, εργασίες και παρεμβάσεις, θέσεις εργασίας για πυρόπληκτους, παρεμβάσεις φροντίδας ή/και έργα ήπιας ανάπλασης όλων των παραλιών από το λιμάνι και εκείθε (υπάρχει ένα ρέμα που εκβάλλει στο «Πράσινο» λιμανάκι, το οποίο αποτεφρώθηκε μαζί με αρκετές γύρω κατοικίες και η διευθέτησή του χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, αφού η κατάστασή του ήταν εξοργιστική και αποκαρδιωτική πριν την φωτιά, όταν είχε μετατραπεί σε άτυπη ανοιχτή χωματερή).

Η πρόταση συνεπάγεται
- κατασκευή στέρεης, κινητής μεγάλης εξέδρας μόνο για το σκοπό της τελετής στο Κόκκινο Λιμανάκι,
- άμεση έναρξη συνδυασμένων εργασιών ουσίας και εξωραϊσμού για την σταδιακή βελτίωση των υποδομών και της όψης της περιοχής,

την ασφαλή πρόσβαση κυρίως των πεζών,
- κυκλοφοριακές βελτιώσεις, αναβάθμιση των υπερκείμενων και γύρω χερσαίων ζωνών (βελτιώσεις οδοποιϊας, διόδους, ασφαλείς κλίμακες, προστασία πρανών από κατολισθήσεις).

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Σημειωτέον ότι αυτές οι παραλίες επικοινωνούν μεταξύ τους οπτικά έως και την Αργυρά Ακτή (την αφορά η πρόταση, παρά το ότι ανήκει στο Μάτι).
Η ναυτοσύνη της περιοχής, που έδρασε σύσσωμη εκείνο το βράδι έως το λυκαυγές της επομένης -ποιος μπορεί να λησμονήσει το ξημέρωμα με τα δεκάδες βαρκάκια από το Κόκκινο Λιμανάκι να καταπλέουν στο λιμάνι μέσα στα μαύρα σύννεφα- μπορεί να συμβάλλει στην ανάταση και την ελπίδα, έχοντας την εποπτεία και μεταφέροντας κοινό για την παρακολούθηση της τελετής από τη θάλασσα.

Ο μακρόπνοος ή όχι χαρακτήρας κάθε έργου, είναι ζήτημα συνεργασιών και ενδιάμεσων σταδίων.

Εδώ είναι θέμα συνεργασίας δήμου, οργανισμού λιμένα, Μητρόπολης, άμεσα ενδιαφερομένων κατοίκων (Πυροπλήκτων). Το ενδιάμεσο στάδιο που εξετέθη ανωτέρω, μπορεί με την συμβολή και της Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής να κινητοποιήσει τοπικές και όχι μόνο, δυνάμεις, που διαφορετικά δεν θα κινητοποιούνταν.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ