Filibuster, gerrymandering, State of Washington DC

Τα εργαλεία των Δημοκρατικών για την διατήρηση του προβαδίσματος στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022.

Η επικράτηση των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων δεν είναι αρκετή για τον έλεγχο όλων των μοχλών εξουσίας στην Ουάσινγκτον, εφόσον ο συσχετισμός δυνάμεων στην Γερουσία (50%-50%) δεν είναι και ότι πιο ευνοϊκό για αυτούς και με πολλούς Ρεπουμπλικάνους  κυβερνήτες να ετοιμάζουν νομοθετικά αναχώματα που θα δυσχεραίνουν την εναλλακτική πρόσβαση των ψηφοφόρων στην κάλπη, γιατί αυτή θεωρούν ότι τους στοίχισε την νίκη. Για παράδειγμα απαγορεύουν στις Πολιτείες τους την επιστολική ψήφο και την πρώϊμη ψηφοφορία (early voting), με το επιχείρημα ότι δεκάδες εκατομμύρια αμερικανοί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο εκλογικό σύστημα κατά τις πρόσφατες εκλογές.

Έτσι οι Δημοκρατικοί αναγκαστικά θα πρέπει να προβούν σε θεσμικές παρεμβάσεις στην κόψη του ξυραφιού, οι οποίες θα προκαλέσουν πολιτικούς σεισμούς.

Υπάρχουν εργαλεία, που απαιτούν επιδέξιο χειρισμό, εφόσον μπορεί να αποδειχθούν και δίκοπα μαχαίρια και θα κρίνουν το αποτέλεσμα, όχι μόνο των ενδιάμεσων εκλογών του 2022 αλλά και των προεδρικών του 2024.

1. Κατάργηση του filibuster («πόλεμος χαρακωμάτων και κωλυσιεργία»), εσωτερική διαδικασία για τις ψηφοφορίες στην Γερουσία. Διακηρυγμένος στόχος των Δημοκρατικών. Δίκοπο μαχαίρι.

2. Κατάργηση του gerrymandering (γεωγραφική, άκρως περίπλοκη «μαιανδρική αναχάραξη» ορίων γεωγραφικών περιφερειών εντός και μεταξύ Πολιτειών). Μόνο η χάραξη των ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο είναι περιπλοκότερη.

3. Ανακήρυξη της Ουάσινγκτον σε Πολιτεία. Πυρηνικό όπλο (με το Πουέρτο Ρίκο ένα ερωτηματικό).

For the People Act (νομοσχέδιο «Για τον Λαό» ή, για την Λαοκρατία, πιο καλά ακόμα)

Αυτές τις ημέρες το προεδρικό επιτελείο ετοιμάζει πυρετωδώς το νομοσχέδιο «For the People» με το οποίο οι Δημοκρατικοί επιδιώκουν να περάσουν πλήθος κρίσιμων εκλογικών διατάξεων, επιλογών και διευκολύνσεων σε όλες τις Πολιτείες:

α. η ημέρα των εκλογών ανακηρύσσεται ομοσπονδιακή αργία

β. κόμματα και πολιτικοί οργανισμοί υποχρεώνονται να αποκαλύπτουν τους μεγάλους χρηματοδότες, χορηγούς και δωρητές τους

γ. τερματίζεται το ευρέως χρησιμοποιούμενο τέχνασμα της «μαιανδρικής αναχάραξης» των εσωτερικών γεωγραφικών ορίων διαφόρων Πολιτειών (gerrymandering), που γίνεται για να ενώνονται ή να διαχωρίζονται μεταξύ τους διάφορες γεωγραφικές περιφέρειες ή κομητείες και να αποσπώνται έδρες Γερουσίας από τη μία ή την άλλη Πολιτεία κατά το συμφέρον του εκάστοτε κυβερνητικού κόμματος. Κάτι μας θυμίζει αυτό με τις συνενώσεις του Καλλικράτη σε «καλλικρατικούς» δήμους ή την κατάτμηση άλλων δήμων.

δ. προετοιμάζεται το έδαφος για την ανακήρυξη της Washington-District of Columbia σε Πολιτεία, απώτερος  στόχος των Δημοκρατικών από παλιά. Η Πολιτεία της Ουάσινγκτον θα έδινε στους Δημοκρατικούς δύο ακόμα πολύτιμες έδρες στην Γερουσία, αφού είναι γνωστό ότι εκεί ανθούν.

Για να μπορέσουν ωστόσο να περάσουν αυτό το νομοσχέδιο από μια Γερουσία του 50-50 θα πρέπει προηγουμένως να έχουν καταργήσει το filibuster*. Εκεί θα προκληθεί πολιτικός σεισμός. Η εσωτερική διαδικασία του filibuster απαιτεί υπερψήφιση κάθε σημαντικού νομοσχεδίου από 60 γερουσιαστές. Ταυτόχρονα αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι για τους Δημοκρατικούς την επόμενη φορά που οι Ρεπουμπλικάνοι θα αποκτήσουν τον έλεγχο όλων των μοχλών της κυβέρνησης.

*υπάρχει βεβαίως το αντίδοτο (ασφαλιστική δικλείδα) στο filibuster που είναι η διαδικασία cloture η οποία μπορεί να τερματίσει αστραπιαία την κωλυσιεργία διαβούλευσης για ένα νομοσχέδιο εντός 30 ωρών.

Τέλος,

ε. το For the People Act σκοπό έχει να αποκαταστήσει την φυλετική ισότητα, διατάξεις της οποίας λέγουν ότι είχαν κλονισθεί στο νομοσχέδιο Voting Rights Act**, από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Όταν τελείωσε ο εμφύλιος, στο αμερικανικό Σύνταγμα ενσωματώθηκαν 3 τροπολογίες.

Η 13η. Έθετε τέλος στην δουλεία.
Η 14η. Κατοχύρωνε το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στον πλανήτη, ανεξαρτήτως φυλής, να γίνει αμερικανός πολίτης.
Η 15η. Καταργούσε τις φυλετικές διακρίσεις στις εκλογές.

Η εφαρμογή των διατάξεων των τριών αυτών τροπολογιών ατονούσε και επανερχόταν κυκλικά από το 1870 και μετά, έως τα μέσα της δεκαετίας του 1960, οπότε τα διάφορα κινήματα απελευθέρωσης των μαύρων πέτυχαν να αποσυναρμολογήσουν τους αρμούς του φυλετισμού με την ψήφιση δύο νομοσχεδίων: Civil Rights Act 1964 και Voting Rights Act** 1965.

Το σημερινό νομοσχέδιο For the People επαναφέρει δικαιοδοσίες του Voting Rights Act 1964, απαιτητές προεκλογικά από το BLM, που θεωρεί ότι είχαν εξασθενήσει υπό την επίδραση αυτού που αποκαλούν Λευκό Κενό ή Λευκή Αντίδραση/Αντιστροφή (White backlash).

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ